MOBILISOIVA HIERONTA

Mobilisoiva hieronta tarkoittaa lihasten hierontaa liikettä hyväksi käyttäen. esim rintalihasta mobilisoivassa hieronnassa olkanivel liikkuu samalla, hieroja liikuttaa raajaa. Lihas venyy paremmin ja niveleen tulee liikettä enemmän, jos kyseessä on lihaksen aikaan saama liikerajoite. Jos kyseessä on liikerajoite nivelessä, niin niveltä on mahdollista myös mobilisoida liikkeen avulla. Nivelten mobilisointi on keino hoitaa tuki ja liikuntaelinten toimintahäiriöitä. Asiakkaan on tärkeää olla mahdollisimman rentona, jotta mobilisoiva hieronta onnistuu parhain mahdollisin tavoin, kun hieroja tekee mobilisointia. Tietyissä tapauksissa asiakas voi tehdä liikettä ja hieroja ohjaa.

Milloin ei voi tehdä mobilisoivaa hierontaa.

-pitkälle edennyt osteoporoosi

-nivelsiteiden haurastuminen

-tuore selkärangan välilevyvaurio

-tuore vamma

-yleinen tulehdus-sairaus

-veren vuotoa nivelessä

-tekonivel

-mobilisoivassa hieronnassa esiintyy kipua nivelessä

Nivelen liikkeet voivat olla rajoittuneita, normaaleja tai yliliikkuvia. Jokaisella nivelellä on sille ominainen anatominen liikkuvuus, johon vaikuttavat luiset rakenteet ja pehmytkudokset. Rajoittuneen nivelen liike pysähtyy, kun patologinen raja tulee vastaan. Yliliikkuva nivel liikkuu vaivattomasti anatomisen liikkuvuusrajan yli. Sitä voidaan hoitaa mobilisoinnin sijaan tekemällä vahvistavia liikkeitä, teippaamalla tai lastoittamalla.


TRIGGER PISTEET

Yllä olevassa kuvassa hyvin yleinen päänsärky heijaste.

Triggerpiste koulutuksen olen käynyt v.2014 LHK:ssa ja käyttänyt niitä työssä sieltä lähtien, eli trpisteet on tulleet tutuksi kivun tai epämääräisten kipujen hoidossa.

Ihmisellä on 347 parillista ja 2 paritonta lihasta eli yhteensä 696 lihasta, joissa jokaisessa voi olla triggerpisteitä. Myofasciaaliset triggerpisteet ovat ylivoimaisesti yleisin kivun aiheuttaja.

Triggerpiste on hyperärtynyt kohta lihaksen säikeessä.

Triggerpisteiden hoito / -hieronta voidaan tehdä omana kokonaisuutena, mutta usein yhdistän sen kokonaisvaltaiseen hoitotapahtumaan, hierontaan, hoidettavan tuntemusten mukaan, kun huomaan hänen sitä tarvitsevan.Pisteitä voi käsitellä usealla eri tekniikalla.

Triggerpiste (lyhenne TP).

Jos et ole tottunut TP käsittelyyn, niin pisteitä on hyvä käsitellä alkuun 3-6 pistettä yhdellä kertaa ja loput ajasta käytetään normaali hierontaan. TP käsittelyä alkuun 3-7 päivän välein.

Myofaskiaalinen (eli triggerpisteiden aiheuttama) kipu on jatkuvaa ja syvää. Se on yleensä jomottavaa ja vähän epämääräistä - sitä voi olla vaikea paikallistaa, mutta se ei kuitenkaan yleensä ole kovaa. Jos tunnet näitä oireita ja olet ehkä altistunut seuraaville tekijöille: lihasten jatkuvaan kuormitukseen, huonoon ergonomiaan / ryhtivirheisiin, vetoon / kylmään tai sinulla kenties on kenties stressiä, lihastasapainon häiriöitä tai yliliikkuvat nivelet, tästä hoidosta hyvinkin voisi olla sinulle apua.

Tyypillisiä oireita ovat päänsärky, särky nivelissä, puutumiset mm. raajoissa, pää ei kierry, olkapäähän sattuu esim paitaa pukiessa, alaselkä kivut, polvi kivut jne.

Hoidon jälkeen on tärkeä muistaa, että saatat tuntea kipua hoidettavassa kohdassa (myöskin verenpurkautumat mahdollisia) . Niinkuin muissakin hieronnoissa, niin tässäkin on kontraindikaatioita eli milloin ei tätä hierontaa saa vastaanottaa. Näitä ovat akuutti tulehdus, veren ohennuslääkkeet (esim. Marevan käyttö), kuume tai verenpurkautumat ihossa. Myöskään raskaana oleville eikä lapsiasiakkaille tätä hoitoa suositella.

Huomioitavaa triggerpistehieronnan jälkeen:
-10 minuutin jälkeen paikallinen arkuus voi lisääntyä·
-10 - 24h hoidosta kipu huipussaan (inflammaation huippu)·
-24 - 48h inflammatorinen reaktio loppuu ja oireilu sen mukana, eli toisin sanoen kyseessä ei ole varsinaisesti rentouttava hieronta, vaan parantava sellainen. Aina ei kuitenkaan kipu jää päälle vaan häviää hieronnan aikana.

URHEILUHIERONTA

Urheiluhieronnalla edesautetaan kehon palautumista, kuin myös ei urheilevilla. Jos urheilija käy säännöllisesti hieronnassa 2-4 krt kuukaudessa, niin keho saa paremmat olosuhteet nopeammalle palautumiselle. Kovat hieronnat on hyvä tehdä ylimenokaudella(siis todella kova hieronta), jotta keho ehtii palautumaan kunnolla. Kovan hieronnan jälkeen voi viedä jopa pari viikkoa ennen kuin esim puntti kulkee. Hierontaa joutuu muokkaamaan urheilijalle omanlaisekseen, hyvän vuorovaikutuksen myötä, eri kausilla peruskuntokaudet, kilpailuun valmistavat kaudet, kilpailukausi eli jokaisella kaudella hieman erinlaista käsittelyä. Urheilijan on hyvä muistaa kilpailukaudella tehdä aktivoinnit hieronnan jälkeen. Urheiluhierontaan voidaan yhdistää kaikkia hoitomuotoja. Urheilijan on hyvä seurata tuntemuksia hieronnan jälkeen, että vetikö olon liian pehmeäksi vai tuntuuko vielä kireyksiä. Siinä muutamia mietteitä urheiluhieronnasta.

KLASSINEN HIERONTA

Perinteistä hierontaa laajoin kämmen/kyynärpääsively ja peukalosively ottein rasvaa tai öljyä hyväksi käyttäen. Poikittais hankaus otteet pyyhkeellä tai paperilla. Lihasten pusertelu ja loppu ravistelu. Sopii raskaana oleville, istuen, kyljeltään ja alku raskaudesta vielä vatsaltaan.

KINESIOTEIPPAUS

Kinesioteippauksen isänä pidetään Japanilaista kiropraktikkoa (D.C) Kenzo Kasea, joka lähti kehittelemään ajatusta vuonna 1973. Kase teki havainnon , että ihoa kevyesti liikuttamalla pystytään vähentämään ja jopa poistamaan kipua, sekä lisäämään liikelaajuuksia.

Kinesioteipin fysiologiset vaikutukset

-kivun vähentyminen

-verenkierto vilkastuu

-nivelliikkuvuuden parantuminen

-epäsuora lihasvoiman lisääntyminen

-tukee ja lisää liikettä

DRY NEEDLING


Dry needling (DN) eli kuivaneulaus on länsimaiseen lääketieteeseen perustuvaa akupunktioneuloilla tehtävää hoitoa. Nimensä mukaisesti kehon sisään ei injektoida mitään vaan hoito perustuu pelkästään neulan aikaansaamaan vaikutukseen. Neuloina käytetään ohuita, steriilejä suojakaasuun pakattuja kertakäyttöneuloja.

Dry needlingin käyttökohteet on moninaiset. Etenkin kivun hoitoon se on loistava väline ja sen hyödyistä löytyykin useita laadukkaita tutkimuksia. Se soveltuu mm.hartia- ja niskasärkyihin, olkapää- ja kyynärpääkipuihin, alaselkävaivoihin sekä jalan kiputiloihin. Sen on todettu toimivaksi erityisesti hartiavaivoihin, migreeniin, fibromyalgiaan ja se on erityisen toimiva urheilijoilla.

Dry needling-hoidossa käsitellään pehmytkudoksessa (myofaskia) sijaitsevia triggerpisteitä (TrP). Dry needling ei siis ole akupunktiohoitoa.

Dry needling on saanut alkunsa jo 1940-luvulla, joten mistään kovin uudesta menetelmästä ei ole kyse. Sitä on tutkittu ja käytetty pitkään ja se onkin maailmanlaajuisesti hyväksytty yhdeksi kivunhoitomenetelmäksi.

Trigger-pisteet (TrP) ovat herkkiä tai kipeitä pisteitä lihaksessa jotka tuntuvat pinnallisissa lihaksissa kireinä juosteina tai hernemäisinä pisteinä. Kireät juosteet ovat jatkuvasti lyhentyneessä tilassa olevia lihassyitä. Tämä lyhentynyt tila estää lihasta toimimasta sille ominaisella tavalla heikentämällä sen aineenvaihduntaa paikallisesti.

Trigger-pisteet aktivoituvat yleensä toistuvan rasituksen, stressin tai kohonneen verenpaineen aiheuttamana tai esimerkiksi happamoituneen kehon muodostamana. Myös kroonisesta kivusta kärsiville kehittyy TrP:itä.
Tämä tarkoittaa sitä, että hoidettava piste voi sijaita yllättävän kaukana varsinaisesta kipualueesta.


Keskustelen aina asiakkaan kanssa onko tarvetta käyttää dry needling hoitoa. Esteet dry needling-käsittelylle:
- verenvuotosairaus
- neulapelko
- akuutti vamma
- raajassa turvotus
- infektio -bakteeritulehdus

-alle 15v ( alle 18vuotiaat vanhemman suostumuksella) -mm.diapetes vaatii erityistä huomiota ja saattaa estää myös hoidon -syöpä