VESI

Kun juot tarpeeksi, voit verrata kehoasi veden laatua puhtaaseen vesiputoukseen. Se virtaa jatkuvasti ja puhdistaa itse itseään. Kun juot liian vähän, kehosi vesi muistuttaa enemmänkin Ganges jokea Intiassa, jossa lilluu pöpöjä ja haitta-aineita, joita ei ole saatu pois elimistöstä. Vertaapa itseäsi autoon. Auto jos ei saa menovettä, niin se sammuu. Jos ihminen ei saa kunnon nesteytystä, niin pahimmassa tapauksessa tulee nestehukka.

Hierontapäivänä etenkin olisi tärkeää juoda vettä, jos kuulut niihin jotka juo vain lasin tai kaksi päivässä vettä. Veden sekaan voi laittaa esim elekrolyytteja jota saa normi kaupasta tai apteekista joita olis hyvä saada urheilu yhteydessä.

Ihminen selviää ilman ruokaa monta päivää, ilman vettä selviämme vain 2-3 vrk, kuumassa ilmastossa kenties vain päivän. Moni meistä ei tiedä miksi vettä pitää juoda. Ikävä kyllä moni jättää juomisen todella vähiin (2 dl-5dl vrk).

Yli 60% kehon painosta on vettä. Meidän on saatava saman verran vettä päivässä, kuin mitä elimistöstä päivän aikana poistuu. Nestettä poistuu virtsan, hikoilun,ulosteen ja hengityksen kautta. Jo pelköstään hengityksen kautta 1-2 litraa, riippuen ihmisen koosta.

Jokaisen tulisi päivässä juoda 0,39dl painokiloa kohden.

100 kiloinen mies 0,039x100=3,9 litraa päivässä.

65 kiloinen nainen 0,039x65=2,5 litraa päivässä.

Nyrkkisääntönä 2-3 litraa päivässä, se muodostuu monille rutiiniksi.

Jos juot kofeiini pitoisia juomia, niin juo sama määrä vettä päälle. Kofeiini poistaa nesteitä ja voi altistaa nestehukalle. Voit huolehtia nestetasapainostasi kiinnittämällä huomiosi virtsasi väriin. Jos väri on selvästi keltainen tai sitä tummempi, kärsit nestehukasta ja sinun tulisi lisätä veden saantia.

Paljon urheilevan on tärkeää huolehtia nestetasapainosta. Puoli tuntia ennen harjoitusta olisi hyvä juoda n.5dl vettä ja harjoituksen aikana n.5dl vettä 30min kohden.